The Hundred Dresses (Part-1)

The 100 dresses

Hi, Dear Readers!

Today, I will dive in deep to discuss all the important points of the Chapter ‘ The Hundred Dresses (Part-1). I ensure you will get a better idea to write the summary and explanation orderly. You will be able to write a good answer. After reading this page you will find the secret to score outstanding marks in your board examination.

Let’s get started

  • Summary Of the Chapter
  • Theme and main Ideas
  • Keywords and Quick Point after each Stanza
  • Videos just like a live class
  • Relevant Quotations and statements
  • Difficult words
  • Question Answer

Summary

“Life is a dream for the wise, a game for the fool, a comedy for the rich, a tragedy
for the poor.” ……….Sholom Aleichem


The story describes the story of a polish girl named Wanda Petronski, whose family had shifted to America. Therefore, she had to attend the school with American children, who used to make fun of her name as they find it to be quite strange and weirdest in the classroom.

Due to lower economical status, she used to wear a faded blue dress all day to school. And basically, this was the problem behind she getting mocked, as in spite of belonging to a poor family, she claimed to be having 100 dresses. The main mischievous ones, who used to tease her were two friends— Peggy and
Maddie.

So in order to tease Wanda, they used to wait for Wanda before school, even on the price of getting late for their classes. As Maddie herself belonged to a poor family, she herself didn’t wanted to tease Wanda anymore; and even wanted to ask Peggy too for the same.

But due to the fear that it may break their friendship, she could never utter a word regarding this. As the story proceeds, it lights up the fact that Peggy was never intended to hurt Wanda, instead, she wanted to know that why Wanda lies about the hundred dresses.

However, the end of the story brings out the emotional secret of ‘the hundred dresses’ of Wanda Petronski. As on the result declaration day of the drawing competition, their classroom was filled with a hundred drawings of hundred exceptionally beautiful dresses. Those dresses were actually drawn by Wanda. And those drawings not only won the competition, but they also made Peggy and Maddie realize their mistake of treating Wanda so badly.

Summary In Hindi

कहानी वांडा पेट्रोन्स्की नाम की एक पॉलिश लड़की की कहानी का वर्णन करती है, जिसका परिवार अमेरिका में स्थानांतरित हो गया था। इसलिए, उसे अमेरिकी बच्चों के साथ स्कूल जाना था, जो उसके नाम का मज़ाक उड़ाते थे क्योंकि उन्हें लगता है कि यह कक्षा में काफी अजीब है।

कम आर्थिक स्थिति के कारण, वह पूरे दिन स्कूल में एक नीली पोशाक पहने रहती थी। और मूल रूप से, उसके पीछे यह समस्या थी कि उसका मजाक उड़ाया जाए, जैसा कि एक गरीब परिवार से होने के बावजूद, उसने 100 कपड़े होने का दावा किया। मुख्य शरारती, जो उसे चिढ़ाते थे, वे दो दोस्त थे – पैगी व मैडी जो वांडा को चिढ़ाने के लिए, वे अपनी कक्षाओं के लिए देर होने की कीमत पर भी स्कूल से पहले वांडा का इंतजार करते थे।

जैसा कि मैडी खुद एक गरीब परिवार से थी, वह खुद भी अब वांडा को नहीं छेड़ना चाहती थी; और यहां तक ​​कि उसी के लिए पैगी से भी पूछना चाहता था।

लेकिन इस डर के कारण कि इससे उनकी दोस्ती टूट सकती है, वह कभी भी इस बारे में एक शब्द भी नहीं बोल सकते थे। जैसे-जैसे कहानी आगे बढ़ती है, यह इस तथ्य पर रोशनी डालती है कि पैगी का वांडा को चोट पहुंचाने का कभी इरादा नहीं था, इसके बजाय, वह जानना चाहती थी कि वांडा सौ पोशाक के बारे में क्यों झूठ बोलती है।

हालांकि, कहानी का अंत वांडा पेट्रोन्स्की के सौ कपड़े ’के भावनात्मक रहस्य को सामने लाता है। ड्राइंग प्रतियोगिता के परिणाम घोषित होने के दिन के रूप में, उनकी कक्षा सौ असाधारण सुंदर कपड़े के सौ आकृतियों से भरी हुई थी। वे कपड़े वास्तव में वांडा द्वारा तैयार किए गए थे। और उन ड्रॉइंग्स ने न केवल प्रतियोगिता जीती, बल्कि उन्होंने पेगी और मैडी को भी वांडा के इलाज की उनकी गलती का एहसास कराया।

Difficult Words

  • Scuffling of feet- noisy, dragging movements of the feet on the ground
  • Didn’t hang right- didn’t fit properly
  • Hopscotch- a children’s game in which each child by turn hops into and over
  • squares – marked on the ground to retrieve a marker thrown into one of these
  • Nudge- to touch or push somebody/something with your elbow
  • Incredulously- not willing or not able to believe something; unbelieving, showing
  • an inability to believe something
  • Courteous- polite and pleasant, showing respect for other people
  • Stolidly- in a way that is calm and does not show emotion or excitement
  • Shrieks- to make a short, loud, noise in a high voice
  • Exaggerated- to magnify beyond the limits of truth
  • Her eyes dull- having eyes wanting brightness, liveliness, and vivacity
  • Bullies- someone who uses his strength or power to hurt or frighten
  • somebody who is weaker or to make him/her do something
  • Mistreated- to be cruel to a person or animal
  • Shuddered- to suddenly shake hard, especially because of an unpleasant
  • feeling or thought
  • Disguise-to give a new appearance to a person or thing, especially in order to hide its true form
  • Scarcely- only just; almost not
  • Trimmings- material that is used for decorating the edge of something
  • Sash- a long piece of material that is worn around the waist or over the
  • shoulder, often as part of a uniform
  • Pretended- to behave in a particular way in order to make other people believe
  • something that is not true
  • Admiration- a feeling of liking and respecting somebody/something very much
  • Drizzling- To rain gently in fine, mist-like drops.
  • Hurried- working at speed
  • Gasped- to take a sudden loud breath with your mouth open, usually because you
  • are surprised or in pain
  • Ledge- a narrow shelf underneath a window, or a narrow piece of rock that
  • sticks out on the side of a cliff or mountain
  • Windowsill- a ledge or sill forming the bottom part of a window.
  • Dazzling- something extremely bright, impressive, or beautiful
  • Lavish- giving or spending a large amount of money
  • Murmured- to say something in a low quiet voice
  • Admiringly- in a way that shows respect or warm approval
  • Assembled- to come together or bring somebody/something together in a group

Question & Answer: The Hundred Dresses

Q1. Where in the classroom does Wanda sit and why?


Answer: Wanda used to sit in that corner of the classroom where the rowdy
boys sat, the boys who got the lowest marks and had the loudest laughter.
The exact reason behind her sitting in that corner was unknown, but there
were guesses that it was because of her dirty shoes.


Q2. Where does Wanda live? What kind of a place do you think it is?
Answer: Wanda lived in Boggins Heights. As per the description given in
the chapter, it was the area where poor people lived, and the place was full
of mud.
Q3. When and why do Peggy and Maddie notice Wanda’s absence?


Answer: As from the past two days, Wanda wasn’t coming to the school, so on
the
third day i.e., on Wednesday, Peggy and Maddie were waiting outside the
school to tease her, but even after a very long time, she didn’t come. This
made them late for
school. Then only they noticed that Wanda was
missing.
Q4. What do you think “to have fun with her” means?
Answer: “To have fun with her” means to tease her about the hundred
dresses Wanda claimed to have in her closet, which was contrary to her
poor conditions.


Q5. In what way was Wanda different from the other children?
Answer: Along with having the weirdest name in the school, Wanda
Petronski was a quiet and shy girl with no friends. All this differentiated her
from everyone else.
Q6. Did Wanda have a hundred dresses? Why do you think she said she
did?

Answer: No, Wanda did not have a hundred dresses.
As she was a poor girl, she didn’t had the money to buy so many dresses,
but whenever those two girls, Maddie and Peggy used to tease her, she
used to affirm the fact out of rage, as she didn’t wanted to showcase her
poverty.


Q7. Why is Maddie embarrassed by the questions Peggy asks Wanda? Is
she also likes Wanda, or is she different?


Answer: Maddie is embarrassed by the questions that Peggy used to ask
Wanda because she herself was poor to the extent that she had to wear
the clothes of Peggy, so she feared that one day Peggy may treat her too
in the same way.
No, Maddie is not like Wanda, as she had a lot of friends.


Q8. Why didn’t Maddie ask Peggie to stop teasing Wanda? What was she
afraid of?


Answer: Maddie did not ask Peggy to stop teasing Wanda because she too
was poor and thus she wore hands down clothes of Peggy, so she feared
that on doing so, she too may be the next target for Peggy.


Q9. Who did Maddie think would win the drawing contest? Why?


Answer: Maddie thought that Peggie would win the Drawing contest as she
was the best artist in the class
.


Q10. Who won the drawing contest? What had the winner drawn?
Answer: Wanda Petronski won the drawing contest. She had drawn a
hundred different dresses, and these were the same dresses that she used
to claim to be in her closet.


Q11. How is Wanda seen as different by the other girls? How do they treat
her?


Answer: Other girls saw Wanda as poor and vulnerable girl, who had the
weirdest name in the school, and used to remain quiet even after sitting in
the corner with the rough and noisy boys. Also, she always wore the same
dress, so other girls made fun of her.

Q12. How does Wanda feel about the dress game? Why does she say
that she has a hundred dresses?


Answer: Wanda felt very embarrassed when the other girls played the
dresses game on her. She used to claim that she had a hundred dresses in
order to put those insults and jokes away.


Q13. Why does Maddie stand by and not do anything? How is she different
from Peggy? (Was Peggy’s friendship important to Maddie? Why? Which
lines in the text tell you this?)


Answer: Maddie stands quietly and watches as Peggy asks Wanda
embarrassing questions because she felt that if she stopped Peggy from
doing so, she may become Peggy’s next target.
Maddie is quite different from Peggy as she didn’t tease Wanda while
Peggy did.


Yes, Peggy’s friendship was very important to Maddie as along with being the most popular girl in the school, Peggy was the one who provided her worn out clothes. The lines which indicate this are -“Peggy was the most popular girl in school. She was pretty, she had many pretty clothes and her hair was curly. Maddie was her closest friend.” and,“Suddenly she paused and shuddered.

She pictured herself in the school yard, a new target for Peggy and the girls. Peggy might ask her where she got the dress that she had on, and Maddie would have to say it was one of
Peggy’s old ones that Maddie’s mother had tried to disguise with new trimmings so no one in Room Thirteen would recognize it.”


Q14. What does Miss Mason think of Wanda’s drawings? What do the
children think of them? How do you know?


Answer: Miss Mason thought of Wanda’s drawings to be quite magnificent and attractive. It is evident from the lines where the drawing teacher, Ms. Mason said that judges liked those paintings so much that they thought that any one of them was worthy of winning the competition.

While the children were amazed at the sight of such fascinating paintings, and it is apparent from the line, “The children burst into applause, and even the boys were glad to have a chance to stamp on the floor, put their fingers in their mouths and whistle, though they were not interested in dresses.

Content Writer: Vaishnai Tripathi…… Edited by Shadab Akhter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *